Snus i Norge

Hvordan snusen kom til Norge

Snusens innmarsj til Norge må sees i et større lys. Historien handler vel så mye om hvordan snusen kom til Europa. Det var nemlig Jean Nicot, en fransk vitenskapsmann i Frankrike som fikk i oppdrag av Katharina de Medici, dronningen i Frankrike, om å forhandle om et bryllup i Lisboa i 1560.

hvordan snus kom til norge

 

Da Nicot ankom Lisboa kom han i kontakt med noen kjøpmenn som hadde vært i Amerika og funnet en plante. Dette var tobakksplanten. Nicot var så begeistret over effekten planten hadde på han at han tok med seg flere tobakksplanter hjem til Frankrike og startet sin egen dyrking i hagen. 

Kjøp snus

Da dronning Katharina en dag klagde over migrene til Nicot, var han ikke vond å be. Han knuste noen tobakksblader foran dronningen og ba henne om å trekke pulveret opp i nesen. Hun nøs kraftig og med nyset forsvant migrenen. Vidunderkuren var skapt.

Etterhvert som dronningens sniffing av tobakk ble observert av andre tok det ikke lang tid før moten spredte seg til hennes hoff og aristokratene. På denne tiden var Frankrike Europas høyborg for innovasjon og kultur, og det meste som kom herfra ble raskt populært utenfor landets grenser. Etterhvert kom det ord om trenden til Sverige og borgerskapet der. 

Snusen ble omfavnet av de svenske aristokratene som igjen skapte et marked for håndverkere ved at de kunne lage og selge snusbokser. I motsetning til dagens snusbokser var datidens bokser små mesterverk. De ble laget av gull, sølv, elfenben eller andre dyre råvarer. 

Som så alltid på den tiden spredte etterhvert trenden seg til de lavere samfunnsklasser. De la sin elsk på snusen, men fant fort ut at det var en luksus som var for dyr over tid. Derfor begynte de å blande snusmelet med vann og salt. Det var her den svenske snusen ble født. 1700-tallet ble for alvor snusens gjennombrudd, spesielt i Sverige.

Kjøp snus

Men det skulle likevel ta lenger tid før den kom til Norge og nordmenn. Selv om Norge var i union med Sverige fra 1814 var det ikke før helt på slutten av 1800-tallet at snus begynte å falle i smak for nordmenn.

Men da det først kom gikk det som en farsott gjennom samfunnet, akkurat slik det hadde gjort i Frankrike og Sverige tidligere. I 1909 var snus et såpass utbredt produkt blant nordmenn at norske myndigheter bestemte seg for å føre statistikk over snusbruken. Dette året stod snus for mer enn halvparten av det totale tobakkssalget. 

Det skulle imidlertid gå verre for snussalget. Tobakken som ble produsert i USA og markedsført heftig tok snart over og dominerte. På 1950-tallet utgjorde snus kun 20% av tobakksmarkedet i Norge. Sigaretten hadde overtatt plassen i norske hjem.

Denne dominansen skulle vare lenge, og snussalget fortsatte nedover. Men i begynnelsen av 1980-tallet, da posesnus kom, begynte det å snu. I 1983 var snussalget i Norge på nesten 250 tonn. På denne tiden var snus forbeholdt menn. I 2008 hadde dette tallet økt til 1125 tonn, sammen med at det har blitt mer akseptert for kvinner å snuse.

statistikk for snus

SSB kunne i 2019 melde om at 14 prosent av befolkningen bruker snus daglig. Det er en dobling fra ti år tilbake, og viser hvordan snus er en viktig del av hverdagen til mange nordmenn.

Kjøp snus