General | Historien bak

general_snus

General ble lansert i 1866, men egentlig strekker historien seg enda lenger tilbake. Snusfabrikkør Johan A. Boman hadde som mål å lage det han kalte “den perfekte snusen”, og utviklingsarbeidet hans tok 4 år. Han reiste verden rundt i håp om å finne de fineste tobakksbladene, og begynte å eksperimentere med ulike kombinasjoner. Resultatet ble til slutt en tobakksblanding av 22 ulike tobakkskvaliteter, med en tilsatt dråpe bergamottolje.


Navnet General kommer ikke fra den militære graden general. Det betyr derimot “allmenn” eller “generell” og kommer av at det på 1800-tallet var vanlig at tobakksbutikkene kalte sin vanlige standardsnus for “general-snus”, altså “vanlig snus”.

Johan A. Boman

Johan Adolf Boman ble født i 1821 i Strømstad og var sønn til Beata Barbara og Johannes Boman. Faren var sjøkaptein og omkom i 1834 i en ulykke til sjøs. Familien Boman rammes hardt av dette, og da Johan fyller 21 år flytter han til Gøteborg.


I 1851 gifter Johan seg med den ett år eldre Gustava Amanda d´Orchimont i Uddevalla. Gustava Amanda kom fra en fransk adelig familie og var født i Strømstad. På dette tidspunktet er allerede Johan etablert som en grossistforhandler i Gøteborg. Sammen får Gustava og Johan tre sønner; Axel, Herman og Gustaf. De får ytterligere fire barn som ikke overlever til voksen alder.


I 1849 får Johan Boman en høy stilling i tobakksfirmaet Ferd. Han gjorde sakene sine bra, og ble så hentet inn til selskapet Körner & Co, som eides av adelsmannen Jacob Ferdinand Körner. Körner og Co var et importfirma som handlet med kaffe og bomull.

boman


Allerede i 1854 bytter firmaet navn til Körner & Boman. I 1857 hadde selskapet utvidet nok til å få sin egen fabrikk i Stockholm.


I 1861 tar Boman over hele firmaet i egen regi under navnet J.A. Boman & Co og lanserer fem år senere Generalsnus, som skulle vise seg å bli en meget populær og langtlevende snusvaremerke. Suksessen til Boman har fulgt General i over 150 år siden.


Det sies at Boman var besatt av å skape den beste snusen noensinne hadde sett og opplevd. General ender også opp med å bli en storselger og umåtelig populær blant 1800-tallets snusere.


Fra slutten av 1800-tallet fokuserer man helt på snus og selskapet blir til slutt Gøteborgs tredje største snusfabrikk. Nå har også Johan tatt inn sin yngste sønn, Gustaf Boman, i firmaet. Utenom General lager selskapet på denne tiden også andre populære snusmerker slik som Götha Vapen, Ögonsnus, Grofsigt og Patent Rapé.


I 1915 tar Tobaksmonopolet i Sverige eierskap i fabrikken sammen med et stort antall andre snusfabrikker. Varemerket General blir derimot igjen og produseres nå i Tobaksmonopolets regi, og finnes igjen i sin opprinnelige form til og med når tobakksmonopolet opphører i 1965.


I ettertid har General-snus blitt kjøpt opp av Swedish Match, som fører en lang rekke forskjellige snusprodukter. General har i dag flere produkter i sortimentet, men den originale løssnusen er fortsatt et av de mest solgte produktene de har. 


Ønsker du å prøve General og smake på historiens nostalgi? Her kan du kjøpe General-produkter fra Maxsnus.