Historien bak snus

snusens historie

På øya Hispaniola, nåværende Haiti, i Vestindia kom europeere for første gang i kontakt med tobakk da Christofer Columbus og hans menn gikk i land på øya i 1492. En munk ved navn Ramon som var med på Columbus sine reiser tok med seg planten hjem til Europa i 1517, de hadde lært at ferske tobakksblad kunne lege blant annet sår og legene i Lisboa begynte blant annet å bruke den til medisinske formål.

NORGE

I perioden 1814-1905 var Norge i union med Sverige. Det skulle likevel drøye til slutten av 1800-tallet før snus av svensk type begynte å falle i smak for nordmenn. 

Sigarettrøykingen hadde tatt over. Den akselererende bruken av sigaretter, fabrikkproduserte eller håndrullede, førte til en lang tids tilbakegang for røykfri tobakk. Først i begynnelsen av 1980-tallet snudde salgstallene for snus, men skråtobakk gikk fortsatt tilbake. I 1983 ble det solgt 247 tonn snus i Norge. I 2008 hadde tallet økt til 1125 tonn.

I 1909 begynte man i Norge å føre offisiell statistikk over tobakksalget i Norge. Statistikken viser at den røykfrie tobakken, altså skråtobakk og snus, stod for mer enn halvparten av det totale tobakksalget dette året. Drøyt 40 år senere utgjorde røykfri tobakk kun 20 prosent. Sigarettrøykingen hadde tatt over. Den akselererende bruken av sigaretter, fabrikkproduserte eller håndrullede, førte til en lang tids tilbakegang for røykfri tobakk. Først i begynnelsen av 1980-tallet snudde salgstallene for snus, men skråtobakk gikk fortsatt tilbake. I 1983 ble det solgt 247 tonn snus i Norge. I 2008 hadde tallet økt til 1125 tonn.

Det norske snusmarkedet i Norge har vært og er i sterk vekst. I 2019 antas det norske retail markedet å være ca 8 milliarder. Det tilsvarer ca 80 millioner enheter/bokser solgt over disk. I tillegg kommer salg på taxfree og i Sverige (Grensehandel).

Snus på nett

I Norge har flere av aktører som har startet med salg av snus på nettet. 

Det er store beløp å spare på å kjøpe snus på nettet og besparelsen er ca Kr. 25.- per boks.

Ubehandlet tobakk

 

UTLANDET

Sverige er det eneste EU landet hvor det er lov å selge snus. I tillegg selges snus i Sveits og Norge, da disse to landene ikke er medlem av EU.

Etter Brexit er det også stor sannsynlighet at snus vil bli lovlig i Storbritannia.