Porsjonssnus | Historien

porsjonsssnus

“Grip fatt i gubbene, for nå kommer porsjonssnusen!”. Slik hørtes det ut i 1973. Da lanserte Svenska Tobaks AB sin neste store nyhet - SMOKELESS.

Dersom runde snusposer var revolusjonerende i 1967 var det ingenting mot hvordan man opplevde porsjonssnusen da den ble introdusert. Lanseringen var en enorm begivenhet i media, alle svenske aviser skrev om dette nye produktet. Begge de to svenske TV-kanalene hadde lange reportasjer om den store nyheten. Folk ventet utenfor fabrikken for å kanskje kunne få se en slik snus før den kom i butikkene. Til og med det umåtelig populære programmet “Halv sju” gjorde et innslag om den nye måten å nuse på. Denne nye måten å snuse på var ment å symbolisere den moderne, røykfrie måten å bruke tobakk på.

Folkemengde i Sverige

 

Men tanken på porsjonssnus var ikke helt ny. Allerede i 1927 fikk en herremann ved navn K.W. Nyberg i Järna patent på en snus-tablett som vil bestå av snus pakket i et foringsrør med desinfisert gassvev. Ja, virkelig. Det kom aldri et produkt ut av dette patentet.

Kjøp porsjonssnus

I 1965 kunne man lese i Expressen at en herr Kurt Börjesson hadde oppfunnet en porsjonsforpakket snus. Men denne oppfinnelsen ble aldri patentert.

Fire år senere fikk Gøteborgsfabrikken en forespørsel fra et aldershjem som omhandlet en praktisk forpakket snus som de eldre besteforeldrene kunne anvende på en lett og smidig måte. Stig Lindström, produktutviklingssjef ved fabrikken, framstilte i samarbeid med markedsavdelingen en porsjonsforpakning som ble testet.

smokeless

Det skulle derimot ta ytterligere fire år av utviklingsarbeid innen man hadde et ferdig produkt for markedet. Porsjonsforpakningen bestod av varmeforseglet aliminiumsfolie der det lå snus pakket inn i våtpapir. Papiret slapp gjennom snusens smakstilsetning samtidig som det var holdbart.

Nå fikk ikke SMOKELESS den framgangen som man hadde ventet seg, og i 1976 gjorde man et nytt forsøk med Tre Ankare som lykkes langt bedre. Og siden har snusmarkedet bare vokst og vokst.